Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Case

Interact

Slopen of sparen?

Twee sloopwoningen in de Haagse wijk Transvaal werden door het verwijderen van een vloer en plaatsen van een grote trap met elkaar verbonden, wit geschilderd, en voorzien van een vijf meter hoog kiepraam in de gevel. De oude woningen ondergingen een grondige metamorfose; zij veranderen in een aantrekkelijke loft. Voor In Situ architecten is deze ingreep een statement op de herstructurering van de wijk.

Is het daadwerkelijk noodzakelijk om alle oude woningen in deze wijk te slopen of zou je door middel van eenvoudige bouwtechnische ingrepen delen kunnen sparen en juist heel bijzondere woningen kunnen realiseren voor een specifieke doelgroep?

Interact

Door het raam te kunnen kantelen fungeert de nieuwe ruimte tevens als openbaar podium voor zowel professionele theatermakers als buurtorganisaties! Hier kan men zich presenteren middels een toneelstuk, een gedicht voordragen of muziek spelen. Aan de overkant van de straat vormt een witgeschilderd vlak op de stoep de ‘echo’ van deze nieuwe ruimte. Een videocamera filmt passanten, die zich op dit witte vlak begeven. De opgenomen beelden worden geprojecteerd op de nieuwe klapgevel, waardoor een interactie ontstaat tussen het gebouw, de passanten en de openbare ruimte. In Situ wil met dit project een bijdrage leveren aan het functioneren van de openbare ruimte als plek voor presentatie, ontmoeting en interactie.

In Situ architecten

In Situ architecten uit Den Haag is een onderzoekend en ontwerpend architectenatelier werkzaam op het gebied van architectuur, kunst en openbare ruimte. Zij onderzoeken de grens tussen het private en publieke domein. In Situ creëert of signaleert met haar projecten zones die zich buiten de doorgaans functioneel bestemde en overmatig geregelde buitenruimte manifesteren. In opdracht van de kunstenaarsorganisatie Mobiel projectbureau OpTrek, die al sinds 2002 met de sloop meetrekken en verschillende kunstprojecten organiseren in de wijk, maakte In Situ dit opvallend gevelontwerp.

www.insituarchitecten.nl

Bijdragen 
Reacties